Скопје, септември 2022 година – Група студент(к)и од студиската програма Текстил, дизајн и моделирање на Технолошкиот факултет при УМТ учествуваа на изложба во Националната галерија „Чифте амам“ во Старата чаршија во Скопје.

Работилницата беше организирана од Националната уметничка галерија на Република Северна Македонија, додека студент(к)ите од УМТ беа поканети на изложбата „Ерос“ на косовскиот скулптор Луан Мулиќи.

Студентит(к)ите, предводени од професорката Гента Спахија Мирзо, имаа можност да ги искажат своите креативни идеи за женската силуета. Студентит(к)ите на Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје беа поканети од директорката на Националната галерија на Македонија, Дита Старова Ќерими, на која УМТ искрено ѝ се заблагодарува за соработката.

By