ПОСТОИ НЕСОГЛАСУВАЊЕ МЕЃУ ВЕШТИНИТЕ КОИ ГИ НУДИ ОБРАЗОВАНИЕТО И ПАЗАРОТ НА ТРУДОТ

Скопје 𝟐𝟖.𝟎𝟑.𝟐𝟎𝟐𝟒 Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје, во соработка со Стопанската комора на северозападна Македонија и Гимназијата „Зеф Луш Марку“ од Скопје, во присуство на матуранти, се одржа тркалезна маса на тема „Образование за вработување“, на која се разговараше за тоа како да се изнајдат начини како високото образование и студиските програми да бидат во функција и да ги задоволат потребите на пазарот на трудот..

Во поздравниот говор ректорот на УМТ, проф. д-р. Изет Зеќири рече дека постои неусогласеност меѓу вештините кои ги нуди образованието и оние кои ги бара економијата, а се бара унапредување на стручното образование и лекување на ефективен и ефикасен начин, бидејќи со тоа ќе се зголемат капацитетите на младите за пазарот на трудот. .

Претседателот на Стопанската комора на северозападна Македонија, Менди Ќира рече дека во последните четири години работната сила во Македонија е во дефицит. Деветтоодделенците и средношколците треба да пристапат кон други облици на професионален избор, особено оние занаетчиски училишта треба да продолжат да учат занает, додека останатите кои се определени за универзитетски студии треба да изберат стручни гранки, порача Ќира.

Директорот на Гимназијата „Зеф Луш Марку“ на град Скопје, Арбен Мемеди рече дека за да се постигне двоен успех, вработување на младите и нивно задржување овде во татковината, е потребна блиска соработка меѓу нас средните училишта и универзитетите, со потенцијални работодавачи, како што се членовите на Стопанската комора на северозападна Македонија на кои постојано им се потребни работници, а тоа е неопходност за зголемување на вработеноста на младите“.

По презентациите беше отворена интензивна дебата во која беше опфатена академијата, дипломираните студенти и бизнисмените. Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје има апсолутно мнозинство од студиските програми во дефицит и дипломираните студенти се вработуваат во рекордно време, а вакви маси ќе се одржуваат секоја недела со цел да се поврзат матурантите и студентите со потенцијалните работодавци.

By