УНИВЕРЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“ ВО СКОПЈЕ ПОТПИША МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО АГЕНЦИЈАТА ЗА НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ

1

Скопје, 09 фебруари 2021 година – Ректорот Положани придружуван од претседателот на Сенатот и од генералниот секретар за време на состанокот со директорот Димовски потпишаа Меморандум кој има за цел проширување на меѓусебната соработка меѓу двете институции преку размена на Read More …

ПЕТ ГОДИНИ ОД ОСНОВАЊЕ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“

10-1024x683

ИНСТИТУЦИЈА НА НАУКАТА, ЕМАНЦИПАЦИЈАТА И РАМНОПРАВНОСТА По повод петгодишнината од изгласувањето на Законот за основање на Универзитетот „Мајка Тереза“, Сенатот при Универзитетот одржа свечена седница на која ја изрази својата благодарност за довербата укажана од страна на идејните иницијатори, како Read More …

ПРОДОЛЖУВААТ УПИСИТЕ ВО УМТ – ВТОР УПИСЕН РОК

119148836_3270016306439113_5001817075419492413_n

Скопје, 13.09.2020 – Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје ги поканува потенцијалните студенти и во вториот уписен рок, и тоа на петте нејзини Факултети: Факултет за градежништво и архитектура Факултет за информатички науки Факултет за технички науки Факултет за технолошки науки Read More …

Screen Shot 2020-05-28 at 15.24.18

Во рамките на проектот еВИВА, координаторот на Универзитетот „Мајка Тереза“, д-р Дитурије Исмаили, организираше онлајн обука со вработените и студентите за методологијата Ниво 5, платформите, дидактичките рамки, онлајн и офлајн материјали.

ЗАПОЧНА ЕЛЕКТОНСКОТО ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА УПИС НА УMТ

REGJISTRIMI FILLOI

Универзитетот “Мајка Тереза” во Скопје ги информираа сите матуранти и млади дека започна електронското пријавување за упис на сите студиски програми на УMТ. Електронското пријавување за уписите може да се прави на следниот линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeLWmP1JSxurBIOykVcTzc3ip7Wb2EE0jUZp0_E0K6kfb8uqw/viewform?fbclid=IwAR3FCmnNpgM6ytmlLExGx2f2Ic63sssbC64VgiENJyTa-OhsLRCH_3vIgBE

Анкета за вреднување на online наставата на УМТ

F82FA0D5-1FD5-4FDB-92A2-D6354B445B3D

Почитувани студенти, анкетата е анонимна. Во рамки на вреднување на online наставата на факултетите на Универзитетот „Мајка Тереза“ – Скопје, со помош на овој прашалник може да го оцените своето задоволство од квалитетот на наставата на Вашите наставници и асистенти Read More …

УМТ ИМ ГО ЧЕСТИТА 7 А ПРИЛ НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАВОТНИЦИ, СО ДОНАЦИЈА НА ЗАШТИТНИ МАСКИ

92608592_2861453227295425_8414088129706721280_o

СКОПЈЕ, 07.04.2020 Поради новонастаната состојба, наметната од појавувањето на Пандемијата Ковид 19, годинава Универзитетот “Мајка Тереза” во Скопје, во знак на благодарност за неуморната работа што ја вршат здравствените работници, денес им додели секундарни маски произведени од ентузијастите на Техничкиот Read More …

ПРВАТА ОДБРА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“

фото 3 мастер

Скопје, 22 јануари 2020 година Денес на Факултетот за технички науки при Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје, кандидатот Онур Бекири успешно ја одбрани првата магистерска теза на Факултетот, од програмата за магистерски студии „Економски инженеринг и менаџмент“, која, исто така, Read More …

ВТОРОСТЕПЕНА ЗАШТИТА ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“ ЗА ЗАСИЛУВАЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНАТА ЗАШТИТА НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТИНИЦИ

modeli 3d

Универзитетот „Мајка Тереза“ дизајнира и произведува заштитна опрема за здравствените работници. За да се соочи со досега невидениот светски предизвик предизвикан од пандемијата на корона вирусот КОВИД-19, наставниот кадар при Техничкиот факултет во соработка со соработниците од Приштина и Тирана Read More …

УНИВЕРЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“ НА СОСТАНОК ЗА ПРОЕКТОТ „е-Вива“ ОДРЖАН НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „ДУИСБУРГ-ЕСЕН“ ВО ГЕРМАНИЈА

88210264_2794698717304210_8344818849912193024_o

Универзитетот „Мајка Тереза“ учествуваше на конзорциумот од 16 партнери за воспоставување и спроведување на меѓународниот проект „е-ВИВА“ (Зајакнување и валидирање на компетенциите на услугите во разнородните средини на учење на универзитетите во Западен Балкан) и беше претставен на средбата со: Read More …