СТУДЕНТИ ОД ДИЗАЈН И МОДА ПАРАДИРАА НА СКОПСКИОТ ПЛОШТАД

thumbnail_b2c2cac5-4a82-4584-b72d-d6263827e7f2

Скопје,29.05.2019 Студенти од УМТ, од студиска програма ‘Дизајн и текстилно моделирање’ предводени од менторот доц. м-р Невенка Тодоровска одржаа парада наречена “Illuminated Deconstruction” (Осветлена деконструкција). Парадата која се одржа на 21.05.2019 со почеток во 16.00 до 19.00 часот, почна од Ректоратот на УМТ, продолжи накај‘Жена парк’, a заврши на скопкиот плоштад. Студентите кои носеа нивни креации, Read More …

АКТИВНОСТИ НА УМТ ОБЈАВЕНИ ВО ЕУРОЊУС

2

Скопје, 27.05.2019 Активноста на студентите од програмата “Европски студии” на УМТ, која се одржа во рамките на месецот на Европа, стигна до вестите на европскиот медиумски магнат Еуроњус. “Симулација на Самитот од 20 и 21 јуни 2019 година на Советот на Европа”, организиран од страна на професорката Дренуша Камбери, го добивниманието на европскиот медиум, откако на состанокот се Read More …

СТУДЕНТИ ОД УМТ ЈА ПОСЕТИЈА КОМПАНИЈАТА “АРТЕЛОР МИТТАЛ” ВО СКОПЈЕ

viber image 2019-05-15 , 14.58.54

Скопје, 15.05.2019 Студентите од трета година на Техничкиот факултет, студиската програма “Механичко инженерско и менаџмент”, реализираа теренска настава во фирмата Арчелор Митал во Скопје. Посетата беше реализирана во рамките на предметот ” Moulding tools со обликување”, во четвртиот семестар, кој професор Доц. Д-р Read More …

СТУДЕНТИТЕ НА УМТ ‘ДОДЕЛИЈА’ ДАТУМ НА ЗЕМЈАТА ЗА ПОЧЕТОК НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО ВО ЕУ,СО ЦЕЛ ДА СЕ СТОПИРА ИСЕЛУВАЊЕТО НА МЛАДИТЕ

3

Скопје, 14.05.2019 Студентите на Универзитетот “Мајка Тереза” во Скопје, Студиска програма за европски студии, во рамките на Европскиот месец, организираа “Симулација на Самитот од 20 и 21 јуни 2019 година на Европскиот совет”, а по дискусијата за напредокот на Република Северна Македонија во исполнувањето на Read More …

РАБОТИЛНИЦА ЗА REAL TIME PCR

file5

На 8.05.2019 год. на Технолошкиот факултет при УМТ се одржа работилница на тема Real Time PCR и негова примена во откривање на Legionella sp. Станува збор за една исклучително моќна машина која може да се користи за контрола на квалитетот Read More …