Скопје,29.05.2019 Студенти од УМТ, од студиска програма Дизајн и текстилно моделирање’ предводени од менторот доц. м-р Невенка Тодоровска одржаа парада наречена “Illuminated Deconstruction” (Осветлена деконструкција).

thumbnail_b2c2cac5-4a82-4584-b72d-d6263827e7f2

Парадата која се одржа на 21.05.2019 со почеток во 16.00 до 19.00 часот, почна од Ректоратот на УМТпродолжи накајЖена парк’, a заврши на скопкиот плоштад.

Студентите кои носеа нивни креации, парадираа преку Порта Македонија, а завршното претставување – перформансотго одржаа околу фонтаната на споменикот Воинот на коњ’. Целиот настан беше проследен од случајни минувачи и странци кај кои парадата предизвика внимание, поставуваа прашуваа и се сликаа со студентите.

За самиот настан  пуштени беа видеа и слики на социјалните медиуми, кои ги следат повеќе од 10.000 следбеници.

Костимите беа направени од студентите од насоката Тектил, Дизајн и Моделирање на Факултетот за технолошки науки при УМT на истоимената тема со менторот доц. м-р Невенка Тодоровска.

Во парадата учествуваа 20 студенти, воедно и вонредните студенти на мода, некои од студентите си носеа и свои манекенки кои ги претставуваа нивните костими. Парадата овозмножи не само развој на еден нов израз на перформансот на движењето на центарот на градот, туку и промоција на Факултетот за Технолошки Науки при УМТ.

266ecfda-abad-4a16-9559-bf4825376c2d

6af9daba-448d-448f-9106-a1ea7a22a40c

5e47458c-91d1-410f-b912-0b92de54ed4d

2b65207c-6a8a-425a-b12c-fec9d8d78992

thumbnail_IMG_4740

By