Скопје, 08.10.2021 Со свечена церемонија, во присуство на високи државници, Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје, денес го одбележа јубилејот – 5 години од формирањето.
Пред многуте присутни гости, меѓу кои и претседателот на Собранието, г -дин Талат Џафери, премиерот, г -дин Зоран Заев, првиот вицепремиер, г -дин Артан Груби, амбасадорот на Албанија Н.Е. г. Фатос Река, министри, заменици министри и градоначалници, во поздравниот говор ректорот на УМТ, проф. Д -р Азиз Положани рече дека со поддршка на владата, неуморната работа на вработените и посветеноста на студентите, УМТ успеа.
„Успеавме да се консолидираме и во академски и во административен аспект, но пред се да обезбедиме, образовна и научна активност што не прави достоинствен партнер и со сестринските институции во земјата и во меѓународната соработка“, рече ректорот Положани.
Претседателот на Собранието, кое е основач на УМТ, г-дин Талат Џафери рече дека „Универзитетот Мајка Тереза има исклучително важна улога во образованието, еманципацијата и социо-економскиот, културниот и интелектуалниот развој на Албанците во земјата, придонесувајќи за подемот за колективната свест за образование на мајчин јазик и најдобра можна интеграција во нашето мултиетничко општество “.
Премиерот Зоран Заев рече дека владата го поддржа создавањето и консолидацијата на УМТ, и истовремено вети  поддршка за изградба на универзитетскиот кампус.
‘Универзитетот Мајка Тереза пишува своја историја и историја на високото образование во Северна Македонија, а она што останува за нас, УМТ и владата, е да ја завршиме постапката за трајно решавање на трајно просторно сместување на универзитетот во касарната Илинден’, рече премиерот Зоран Заев.
Првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, Артан Груби рече дека универзитетскиот кампус треба да се изгради што е можно поскоро.
„Денес ние мора да ги интензивираме нашите напори за да овозможиме изградба на универзитетски кампус во Скопје, и му честитам на градоначалникот на Чаир што донесе правилни одлуки за спроведување на овој процес, додека ние како влада, како што рече самиот премиер Заев, во секој случај ќе дадеме целосна поддршка за реализација на овој проект “, рече на неговата презентација Првиот вицепремиер г -дин Артан Груби.
На крајот од свечената церемонија обележана со уметнички точки изведени од уметниците Билјана Јосифов, Мустафа Имери и Букјана Петровска, УМТ ги награди студентите Бесарт Сефедини,  Валон Ахмети, Анеса Исмаили и Садра Селами, со благодарност за изборот на најдобрите мотоа за прославата на 5 -годишнината од УМТ, каде во моментов студираат речиси 3000 студенти.

By