СОРАБОТКАТА МЕЃУ ДВЕТЕ ЗЕМЈИ Е ОДЛИЧНА, ПРЕЧКА Е БИРОКРАТИЈАТА И ЛОШИТЕ ПАТИШТА

Скопје, 09.11.2023 година – На покана на Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје, Амбасадорот на Република Косово во Скопје, Флоријан Ќехаја, беше дел од тркалезната масата „Билатералната соработка меѓу Република Косово и Република Северна Македонија“.

Амбасадорот Ќехаја рече дека соработката меѓу Косово и Северна Македонија е одлична во сите аспекти и е најдобра од прогласувањето на независноста во 2008 година.

„Нашите земји го следат истиот пат, евроинтеграцискиот пат, никој од нас нема план Б, додека од признавањето на независноста постигнавме многу договори, отворивме амбасади во Скопје и Приштина,и кулминација на соработката беше одржувањето на првата заедничка средба на двете влади во 2021 година во Скопје“, рече Ќехаја пред студентите на УМТ, додавајќи дека најдобра можна соработка се одвива меѓу граѓаните на двете земји, кои остваруваат бројни посети, кои придонесуваат за развој на туризмот и економијата.

Амбасадорот Ќехаја на присутните им ги пренесе проблемите со кои се соочуваат косовските бизнисмени во Северна Македонија при отварање на филијали во Скопје, каде што се соочуваат со многу бирократска и не многу пријателска администрација, додека патната инфраструктура од Блаце до Скопје многу придонесува за развојот на косовски бизнис.

Ректорот на УМТ проф.д-р Изет Зеќири при дискусија истакна дека треба да се интензивира економската соработка, особено во зголемувањето на комерцијалната размена, која во последните години не бележи никаков раст.

„Ако ги анализираме досегашниве девет месеци, имаме трговска размена со Република Косово од 368 милиони евра, што претставува благ пад во однос на минатата година. Имаме извоз од Република Северна Македонија во Република Косово од 294 милиони евра и увоз од РСМ од 73 милиони евра, што претставува благ пад во однос на минатата година, рече ректорот Зеќири.

Модераторот на тркалезната маса, проректорот за образование и студентски прашања, вон. Проф д-р Фати Исени ја претстави состојбата на Косово од античкиот период до последната ослободителна војна од 1998-

1999 година и предизвиците со кои Косово се соочувал низ векови, крунисани со ситуацијата што ја има денес.

„Република Косово денес е држава со сите атрибути што ја карактеризираат една модерна земја со демократско општествено уредување, усогласена со западните сојузници предводени од САД, Светската банка, ЕУ и гаранцијата што ја има од овие западни демократии. се одразува во перспективите моќни на сите полиња“, рече проректорот Фати Исени.

На дискусијата се вклучија голем број академски кадар и студенти, и имаше голем интерес за поставување прашање на амбасадорот, што влијаеше средбата да продолжи еден час подолго од предвидениот термин.

By