Универзитетот Мајка Тереза во Скопје одржа Меморијален состанок посветен на жртвите од Холокаустот. На состанокот на кој почестениот гостин беше амбасадорот на Израел во Македонија, Дан Оријан, на кој присуствуваше ректорот на УМТ, проф. Д-р. Д-р Азиз Положани, амбасадорот на Косово во Македонија, Ѓерѓ Дедај, директорот на Институтот за културно и духовно наследство на Албанците г. Скендер Асани и градоначалникот на општина Чair, г. Висар Ганиу.

 

На денешниот меморијален состанок со цел да се одбележат страдањата што ги доживеале Евреите за време на Втората Светска Војна, ректорот на УМТ, проф. Д-р Азиз Положани, рече ужасите што се одржаa во концентрационите логори беа неверојатнo ужасни, за многу луѓе, меѓу нив и интелектуалниот слој на време, така што мора да се запомни дека овие злосторства никогаш да не се случат повторно.

 

“Многумина што би рекле ова веќе не е можно! Еве каде лежи опасноста. Така мислеа тогаш, со текот на времето и тие што подоцна сами го доживеа холокаустот, но, исто така, дел од нив, кои беа во синџирот на реализирањето на Холокаустот, дел од германскиот народ, имено германските нацисти, како што Хана Аренд констатирала во својата книга, “Ајтман во Ерусалим“, каде што ќе ја дефинира како баналност на злото. Зошто? некој ќе биде прашува? Можеби поради фактот дека злосторствата беа толку сурови и масивни, дека за рационалниот ум, здравиот ум изгледаше невозможен! “, изјави Положани.

 

Израелскиот амбасадор Оријан, заблагодарувајќи му на УМТ за организирање на ваков настан, рече дека 7.144 Евреи кои биле депортирани од Македонија во нацистичките логори и кои никогаш не се враќале. Треба да се запомни дека ова злосторство никогаш нема да се повтори. Тој им се заблагодари на сите оние што излегоа и ги бранеа некои Евреи кои, сепак, успеаја да избегаат.

 

На средбата присуствуваа амбасадорот на Косово во Македонија, Ѓерѓј Дедај, рече дека тој како граѓан од Косово, најдобро го разбира страдањето што го доживеале Евреите, бидејќи Косово беше слично, неколкупати, за време на нападите на српскиот режим.

 

Градоначалникот на општина Чair, г. Висар Гани, во своето обраќање ја истакна албанското образование, кои се научени генерација по генерација, дека куќата е на Бога и на пријател, одгледување која ги ослободи илјадници Евреи во сите албански населби.

 

Директорот на Институтот за културно и духовно наследство на Албанците Г. Скендер Асани рече дека Македонија треба да се сеќава на холокаустот, бидејќи тоа е првата земја во светот за искоренување на Евреите, затоа што 98 проценти од Евреите во Македонија беа депортирани во нацистичките логори.

 

По меморијалниот состанок, ректорот на УМТ, проф. Д-р Азиз Положани, во знак на почит, донираше на израелскиот амбасадор Оријан, плакета со лого на најмладиот албански универзитет во земјата.

 

By