Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје под свое крило го има каратистот Фахик Весели, претставник на Северна Македонија, член на Карате федерацијата, кој годинава се одлучил својата академска кариера да ја гради како студент на Факултетот за социјални науки, Студиска програма „Спорт и спортски науки“.

Фахик Весели има 18 години, со карате се занимава уште од својата 5 годишна возраст, во скопскиот карате клуб ,,Олимпик‘‘. Талентот на Фахик во овој борбен спорт веднаш го забележале неговите тренери, додека неговата љубов кон каратето го мотивирала да ги постигне следниве резултати: 10 пати државен шампион, прв пат како 9-ти, и никогаш не поразен во неговата категорија. Фахик минатата година стана европски супер-шампион, а во 2015 година го достигна петтото место на Светското првенство во Jakакарта, Индонезија.

На Светскиот куп успеа да добие два медали, освојувајќи го бронзениот медал во 2016 година и златниот медал во 2017 година. На Медитеранското првенство во Анталија, Турција, Фахику го освои златниот медал.

Фахику во 2018 година откако постигна светски резултати ја исполни нормата за учество на Олимписките игри, тој учествуваше на Олимписки игри за млади кои се одржуваа во Буенос Аирес, Аргентина, каде се закити со бронзени медали.

Фахику вели дека се одлучил да студира и својата академска кариера да ја гради на УМТ, поради неговата љубов кон родниот град, иако имало и други можности и опции, но сепак тој се одлучил да го избере УМТ, бидејќи се наоѓа во неговиот роден град, каде што академскиот став е составен од докажани и врвни спортисти и вели дека во иднина тој исто така посакува да го пренесе своето искуство на идните генерации на спортисти.

By