Скопје, 10.10.2023 – Во просториите на Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје, пред голем број на академски кадар, гости и студенти успешно беше промовирана книгата со наслов „Руската геополитика во Источна и Југоисточна Европа“ од авторот Енвер Битиќи.

Промоцијата на книгата ја поздрави ректорот на УМТ, проф. д-р. Изет Зеќири, кој, меѓу другото, рече дека „ да се зборува за една ваква обемна литература и исклучително посветена на деталите од геополитичките случувања, за мене како ректор на УМТ е посебна одговорност, но и многу посветена заложба на авторот“. За крај, ректорот Зеќири на панелистите и присутните им посака конструктивна дебата.

Заменик министерот за образование и наука на Република Северна Македонија г-дин. Агим Нухиу изрази благодарност за промоцијата на оваа книга и му честиташе на авторот г-дин. Битиќи за храброто објавување, нагласувајќи дека нашата земја и Балканот треба да бидат вклучени во идните изданија.

„Многу практични атрибути кои го следеа патувањето на Северна Македонија, како што се легитимноста, законитоста, уставноста и др., во државните процеси честопати ја доведоа неалтернативната аспирација за членство во НАТО на работ до пропаст. “, рече заменик министерот Нухиу.

Авторот на книгата вон. проф. д-р. Енвер Битиќи изрази благодарност до Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје и раководството за достоинствената организација, како и им се заблагодари на сите присутни за своето одвоено време, оставајќи порака до сите „зголемете ја амбицијата за знаење без размислување дека точно каде и да одите, од каде и да одите подалеку од она што сте го мислеле, само така ние можеме да се зајакнеме и да станеме актери, фактори, и да влијаеме на геополитиката на Балканот и да ја наметнеме нашата геополитика со друга геополитика. Само со знаење, со култура и сериозни, систематски студии можеме понатаму да постигнеме успех“ – изјави авторот Битиќи.

Професорот Битиќи детално ја елаборираше идејата и посветеноста на оваа научна публикација пред присутните, и изјави „Почнав да ја пишувам оваа книга кога Русија го анектираше злосторството од 2014 година и кога започна конфликтот, од тој момент почнав да архивувам, сумирав материјална и фактичка литература, и се што е потребно за да се напише оваа книга. За да се напише една книга и да направиш нешто добро, не е доволно само да седнеш на тастатурата, туку треба колосална работа, да собираш, да скицираш за да постигнеш нешто професионално и суштинско.’ – потенцираше авторот Енвер Битиќи.

Промоцијата на книгата „Руската геополитика во Источна и Југоисточна Европа“ од авторот Енвер Битиќи ја водеше познатата новинарка од Република Албанија, г-ѓа. Мимоза Абражда. Меѓу другото, промоцијата на книгата предизвика голем интерес кај присутните како резултат на состојбата на развојот на геополитиката во балканскиот регион како и оние под руско влијание во Европа од источните и југоисточните региони.

By