ВТОРОСТЕПЕНА ЗАШТИТА ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“ ЗА ЗАСИЛУВАЊЕ НА ЗДРАВСТВЕНАТА ЗАШТИТА НА ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТИНИЦИ

modeli 3d

Универзитетот „Мајка Тереза“ дизајнира и произведува заштитна опрема за здравствените работници. За да се соочи со досега невидениот светски предизвик предизвикан од пандемијата на корона вирусот КОВИД-19, наставниот кадар при Техничкиот факултет во соработка со соработниците од Приштина и Тирана Read More …

УНИВЕРЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“ НА СОСТАНОК ЗА ПРОЕКТОТ „е-Вива“ ОДРЖАН НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „ДУИСБУРГ-ЕСЕН“ ВО ГЕРМАНИЈА

88210264_2794698717304210_8344818849912193024_o

Универзитетот „Мајка Тереза“ учествуваше на конзорциумот од 16 партнери за воспоставување и спроведување на меѓународниот проект „е-ВИВА“ (Зајакнување и валидирање на компетенциите на услугите во разнородните средини на учење на универзитетите во Западен Балкан) и беше претставен на средбата со: Read More …

ПРЕТСТАВНИЦИ НА ФОНДОТ ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ ОДРЖАА ИНФОРМАТИВНА СРЕДБА ПРЕД СТУДЕНТИТЕ И СТУДЕНТКИТЕ НА УНИВЕРИЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“

thumbnail_2020-03-10 01.29.57 1

Претставници на Фондот за иновации и технолошки развој, во соработка со Центарот за иновации основан пред неколку години на Универзитетот „Мајка Тереза“, денес одржаа информативна средба со студентите и студентките на Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје, на која присутните беа Read More …

ОФИЦИЈАЛНО ОТВОРАЊЕ НА ИНОВАТИВНИОТ ЦЕНТАР ПРИ УНИВЕРЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“

DSC_0656

Ректорот на универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје, проф. д-р Азиз Положани, заедно со почесните гости: извршниот директор на Фондацијата „Албиз“, г-дин Бесир Дерњани; претставничката на Делегацијата на Европската Унија во Скопје, г-ѓа Вирве Вимпари и директорот на Фондот за иновации Read More …

УНИВЕРЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“ ПОТПИША ДЕКЛАРАЦИЈА ЗА СОРАБОТКА СО СИТЕ АЛБАНСКИ УНИВЕРЗИТЕТИ НА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО КОРЧА НА ТЕМА: „АЛБАНСКИТЕ ДРЖАВНИ УНИВЕРЗИТЕТИ СООЧЕНИ СО ПРЕДИЗВИЦИТЕ НА ЕВРОПСКОТО ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ“

korce 4

Проректорот на универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје, проф. д-р Беким Фетаји, и деканот на Факултетот за општествени науки, проф. д-р Сунај Раими, како и членот на Сенатот, проф. д-р Мустафа Ибрахими, учествуваа на Втората конференција на албанските државни универзитети на Read More …

УНИВЕРЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“ ОРАГНИЗАТОР НА СЕМИНАР ЗА НОВИ АКРЕДИДИТАЦИИ И СТУДИСКИ ПРОГРАМИ

DSC_0551

Универзитетот „Мајка Тереза“ организираше семинар за академскиот кадар на кој присуствуваа професорите/професорките, асистентите/асистентките и демонстраторите/демонстраторките на Универзитетот. Покрај нив, и странски и државни стручни лица одржаа предавања за новите акредитации и студиски програми на Универзитетот. Ректорот на Универзитетот „Мајка Тереза“ Read More …

ОНЛАЈН НАСТАВА НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „МАЈКА ТЕРЕЗА“

logo word. png

Универзитетот „Мајка Тереза“, согласно мерките преземени од страна на Владата за престанок на конвенционалната настава со цел да се избегне директен контакт и да се спречи ризикот што произлегува од ширењето на пандемискиот вирус Ковид-19, ќе продолжи со работа по Read More …

Заклучоци од Ректорска управа за постапување по упатсва од МОН

logo word. png

ДО:АКАДЕМКИОТ, АДМИНИСТРАТИВНИОТ  КАДАР И СТУДЕНТИТЕ     ПРЕДМЕТ: ЗАКЛУЧОЦИ ОД 25-ТА СЕДНИЦА НА РЕКТОРСКАТА УПРАВА (ВОНРЕДНА СЕДНИЦА)   Почитувани,   На 25-та Седница на Ректорската Управа одржана на 12.03.2020, се усвоија следниве заклучоци:   1.      Секој предавач на предметот преку Read More …

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРЕКИНУВАЊЕ НА ОБРАЗОВНИОТ ПРОЦЕС

logo word. png

Во согласност со одлуката на Владата на Република Северна Македонија, донесена на 15-тата седница, одржана на 10.03.2020 година, (https://vlada.mk/node/20446), за превенција од ширење на корона вирусот (COVID-19), по сугестија на Комисијата за заразни болести на Министерството за здравство, Универзитетот „Мајка Тереза“ Read More …

ПИ-ДЕН Математичкиот државен електронски натпревар

download

Катедрата по математика при Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје се приклучува кон Сојузот на математичари на Македонија во одбележувањето на Меѓунардниот ден на математиката ПИ-ДЕН кој се одбележува на 3.14. (14 март). Во чест на Меѓународниот ден на математиката, 14 Read More …